Сите вести

Актуелно

Алтернатива за масовниот туризам која е праведна, одржлива и не остава последици

Како до праведен и одржлив туризам, со нула загадување и заштита на локалните карактеристики и намалување на социјалните и последиците врз животната средина?

Прочитај повеќе

Соња Ристеска: Транзиција кон обновливи извори во ек на енергетска криза

Разбирлива е паниката за засилување на енергетската криза и успорување на праведната транзиција кога 40% од гасот се увезува од Русија. Нормално е државата во кризни моменти да планира некои чекори можеби и да се одложат. Но, меѓутоа прогресот, колку и да е бавен што се случуваше последните години, не смее да запре поради кризата и треба да се раб

Прочитај повеќе

Што ако сите вложиме во обновлива сончева енергија?

Што ако сите вложиме во обновлива сончева енергија?

Прочитај повеќе

Обновлива енергија достапна за сите, за отпорност од енергетски кризи.

Во интрвјуто со Ивана Вучкова програмски координатор во Фондацијата „Фридрих Еберт" Скопје разговаравме за енергетската демократија како одговор на енергетските кризи и што е потребно да се преземе за потикнување на енергетските задруги и поголеми инвестиции во фотоволтаици за обновлива сончева енергија.

Прочитај повеќе

КОП26: Многу надеж, малку договорени чекори

Дводелниот КОП26 во Глазгов заврши со мала доза ентузијазам дека поставената цел од 1,5 степени договорени уште на самитот во Париз и истоимениот договор дека целосно ќе се исполнат.

Прочитај повеќе