Сите вести

Бужаровски: Како до повисок квалитет на живот во град како Скопје?

Квалитетот на живот најмногу ќе се подобри и почуствува оној момент кога масовно ќе преминеме кон поодржливи и почисти системи за греење и се разбира кон поодржливи форми на сообраќај, вели во интервуто проф. Стефан Бужаровски од Универзитетот во МанчестерОва видео е реализирано од Здружение Изгрејсонце со поддршка на Green European Foundation

Прочитај повеќе

Интервју Бужаровски: Како до праведна транзиција во македонската фосилна индустрија?

Посебно во оние региони каде што ќе има затворање на капацитетите што се основани на фосилни горива мора уште сега да се размислува кој вид на реорганизација на работните места на економскиот сектор што е зависен на тие сектори ќе настане

Прочитај повеќе

Бужаровски: Енергетската демократија може да ја надмине енергетската сиромаштија со праведност

Енергетската сиромаштија е пред се прашање на енергетската ефикасност и на квалитетот на домувањето. Стефан Бужаровски професор по хумана географија на Универзитетот во Манчестер, смета дека со решавање на енергетската сиромаштија решаваме и други проблеми за општо како го организираме просторот, како ги организираме градовите, унапредувањето на кв

Прочитај повеќе

Беноа Монаж: Зелената политика има моќ да ги промени животите на подобро

Беноа Монаж, Директор на Француската фондација за политичка екологија и член на Бордот на директори на Зелената европска фондација, се обрати до македонската публика по повод објавата на Зелениот европски журнал на македонски јазик

Прочитај повеќе

GEF и Изгрејсонце: Граѓаните да добијат поголема контрола над енергијата за праведна транзиција кон зелена економија

Енергетската демократија е значаен процес кој ќе овозможи граѓаните да имаат поголема моќ во поглед на нивните енергетски потреби, со што се создава подемократско и поинклузивно општество

Прочитај повеќе