Сите вести

Актуелно

Седмо издание на Македонскиот енергетски форум

Енергетската транзиција ќе бара правилна стратегија, план за реорганизација на јаглените региони во РЕК Битола и Осломеј, но и поддршка од ЕУ

Прочитај повеќе

Здружението Изгрејсонце на втората Европска Зелена Академија

Здружението Изгрејсонце беше покането да учествува на втората Европската Зелена Академија која ја организира Зелената Европска Фондација - GEF - Green European Foundation заедно со Heinrich Böll Stiftung Warsaw, Fundacja Strefa Zieleni, и Ostra Zielen

Прочитај повеќе

Зелена агенда за излез од климатската и енергетската криза

Енергетскиот систем од централизиран и монополизиран треба да прерасне во демократски систем кој ќе им овозможи на граѓаните поголема контрола и избор како во потрошувачката на енергија, така и во нивната улога на производители на енергија од обновливи извори.

Прочитај повеќе

Дали граѓанските собранија можат да ја надополнат демократијата во Западен Балкан?

На настанот во организација на GEF - Green European Foundation чиј домаќин беше Здружение за одржлив социо-економски развој „Изгрејсонце“ - Скопје учествуваа десетици граѓански активисти и здруженија за заштита на животната средина, академски претставници и претставници на независните советници на локално ниво.

Прочитај повеќе

Годишно Собрание на Европската зелена фондација - GEF - Green European Foundation

На годишното Собрание на Европската зелена фондација - GEF - Green European Foundation учествуваа организации од цела Европа за да разговараат и ги претстават нивните визии и активности кон обезбедување подобра социо-економска иднина и надминување на актуелните кризи преку зелени и одржливи политики.

Прочитај повеќе