Сите вести

Работилница за Енергетска демократија преку поддршка на формирање на енергетски заедници и задруги

Како дел од Мрежата на Централна и Источна Европа на здруженија и фондации во Зелената европска фондација - ГЕФ, во Виена се одржа работилница за Енергетска демократија каде беа презентирани новитетите на оваа важна тема која е дел од праведната енергетска транзиција

Прочитај повеќе

Енергетски систем на иднината - Одлични насоки за одржлив развој од Пролетниот собир на Рескуп

Енергетскиот систем на иднината треба да се базира на принципите на солидарност, споделување ресурси, социјална инклузија, и со фокус на локалната одржливост и ефикасност.

Прочитај повеќе

Алтернатива за масовниот туризам која е праведна, одржлива и не остава последици

Како до праведен и одржлив туризам, со нула загадување и заштита на локалните карактеристики и намалување на социјалните и последиците врз животната средина?

Прочитај повеќе

Соња Ристеска: Транзиција кон обновливи извори во ек на енергетска криза

Разбирлива е паниката за засилување на енергетската криза и успорување на праведната транзиција кога 40% од гасот се увезува од Русија. Нормално е државата во кризни моменти да планира некои чекори можеби и да се одложат. Но, меѓутоа прогресот, колку и да е бавен што се случуваше последните години, не смее да запре поради кризата и треба да се раб

Прочитај повеќе

Што ако сите вложиме во обновлива сончева енергија?

Што ако сите вложиме во обновлива сончева енергија?

Прочитај повеќе