Сите вести

Обновлива енергија достапна за сите, за отпорност од енергетски кризи.

Во интрвјуто со Ивана Вучкова програмски координатор во Фондацијата „Фридрих Еберт" Скопје разговаравме за енергетската демократија како одговор на енергетските кризи и што е потребно да се преземе за потикнување на енергетските задруги и поголеми инвестиции во фотоволтаици за обновлива сончева енергија.

Прочитај повеќе

КОП26: Многу надеж, малку договорени чекори

Дводелниот КОП26 во Глазгов заврши со мала доза ентузијазам дека поставената цел од 1,5 степени договорени уште на самитот во Париз и истоимениот договор дека целосно ќе се исполнат.

Прочитај повеќе

Бужаровски: Како до повисок квалитет на живот во град како Скопје?

Квалитетот на живот најмногу ќе се подобри и почуствува оној момент кога масовно ќе преминеме кон поодржливи и почисти системи за греење и се разбира кон поодржливи форми на сообраќај, вели во интервуто проф. Стефан Бужаровски од Универзитетот во МанчестерОва видео е реализирано од Здружение Изгрејсонце со поддршка на Green European Foundation

Прочитај повеќе

Интервју Бужаровски: Како до праведна транзиција во македонската фосилна индустрија?

Посебно во оние региони каде што ќе има затворање на капацитетите што се основани на фосилни горива мора уште сега да се размислува кој вид на реорганизација на работните места на економскиот сектор што е зависен на тие сектори ќе настане

Прочитај повеќе

Бужаровски: Енергетската демократија може да ја надмине енергетската сиромаштија со праведност

Енергетската сиромаштија е пред се прашање на енергетската ефикасност и на квалитетот на домувањето. Стефан Бужаровски професор по хумана географија на Универзитетот во Манчестер, смета дека со решавање на енергетската сиромаштија решаваме и други проблеми за општо како го организираме просторот, како ги организираме градовите, унапредувањето на кв

Прочитај повеќе