Обновлива енергија достапна за сите, за отпорност од енергетски кризи.

Во интрвјуто со Ивана Вучкова програмски координатор во Фондацијата „Фридрих Еберт" Скопје разговаравме за енергетската демократија како одговор на енергетските кризи и што е потребно да се преземе за потикнување на енергетските задруги и поголеми инвестиции во фотоволтаици за обновлива сончева енергија.

Прочитај повеќе

КОП26: Многу надеж, малку договорени чекори

Дводелниот КОП26 во Глазгов заврши со мала доза ентузијазам дека поставената цел од 1,5 степени договорени уште на самитот во Париз и истоимениот договор дека целосно ќе се исполнат.

Прочитај повеќе

Бужаровски: Како до повисок квалитет на живот во град како Скопје?

Квалитетот на живот најмногу ќе се подобри и почуствува оној момент кога масовно ќе преминеме кон поодржливи и почисти системи за греење и се разбира кон поодржливи форми на сообраќај, вели во интервуто проф. Стефан Бужаровски од Универзитетот во МанчестерОва видео е реализирано од Здружение Изгрејсонце со поддршка на Green European Foundation

Прочитај повеќе