Интервју Бужаровски: Како до праведна транзиција во македонската фосилна индустрија?

Посебно во оние региони каде што ќе има затворање на капацитетите што се основани на фосилни горива мора уште сега да се размислува кој вид на реорганизација на работните места на економскиот сектор што е зависен на тие сектори ќе настане

Прочитај повеќе

Бужаровски: Енергетската демократија може да ја надмине енергетската сиромаштија со праведност

Енергетската сиромаштија е пред се прашање на енергетската ефикасност и на квалитетот на домувањето. Стефан Бужаровски професор по хумана географија на Универзитетот во Манчестер, смета дека со решавање на енергетската сиромаштија решаваме и други проблеми за општо како го организираме просторот, како ги организираме градовите, унапредувањето на кв

Прочитај повеќе

Беноа Монаж: Зелената политика има моќ да ги промени животите на подобро

Беноа Монаж, Директор на Француската фондација за политичка екологија и член на Бордот на директори на Зелената европска фондација, се обрати до македонската публика по повод објавата на Зелениот европски журнал на македонски јазик

Прочитај повеќе